Sådan opbevarer du din surdej
I denne vejledning tager vi udgangspunkt i at du allerede har lavet en surdej. Har du ikke det, så kan du følge min vejledning til at lave en surdej her: Sådan laver du en surdej
Der er som udgangspunkt to måder at opbevare din surdej på: ved stuetemperatur eller i køleskabet.
Ved stuetemperatur
Hvis du bager ofte, kan du opbevare surdejen ved stuetemperatur, fx i et glas med et løstsiddende låg et sted, der ikke er for varmt. Husk at fodre den hver 2-3 dag. Hvis du venter for længe, kan surdejen begynde at lugte kraftigt og miste sin hæveevne.
Fordel: Regelmæssig fodring ved stuetemperatur gør din surdej stærkere og forbedrer dens hæveevne.
Ulempe: Du skal fodre den ofte.


På køl
Hvis du ikke har tid til at fodre din surdej hver 2-3 dag, kan du opbevare den i køleskabet. Her skal den fodres ca. hver 14. dag samt inden bagning. Når surdejen er i køleskabet, går den i dvale.
Når du skal bage, skal du tage surdejen ud dagen før og lade den stå ved stuetemperatur, så den vågner fra dvalen.
Fordel: Du behøver ikke fodre den så ofte.
Ulempe: Surdejen er mindre aktiv, når den har været i dvale, og du kan ikke bage impulsivt. Derudover kan den godt være lidt lang tid om, at blive bageklar.
Mangler du en opskrift på et surdejsbrød kan du følge min opskrift på et spelt surdejsbrøds her. Gå til opskrift