Hvornår er min surdej klar til bagning?
Vi gennemgår her hvornår din modersurdej er klar til at blive bagt med.
Har du ikke allerede en modersurdej kan du følge min vejledning her: Sådan laver du en surdej
Peaker
Efter du har fodret din surdej, tager det nogle timer, før den hæver til dobbelt størrelse. Når surdejen er hævet til dobbelt størrelse “peaker” din surdej. Hvis din surdej er stærk og aktiv, kan den hæve mere end det dobbelte.
Som hovedregel er surdejen klar til bagning, når den er hævet til dobbelt størrelse. Et godt tegn på, at den er bageklar, er også, at dejen er fyldt med luftbobler, som du kan se gennem glasset.
Tip: Placer en elastik rundt om glasset ved surdejens overflade efter fodring. Det gør det nemmere at følge med i, hvor langt din surdej er i hæveprocessen.
Surdej der peaker

Flydetesten

Flydetesten
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din surdej er klar til bagning, kan du lave en flydetest. Tag forsigtigt en lille klump surdej med en ske og placer den i et glas vand. Hvis den flyder, er surdejen klar til at bage med.
Se min guide omkring vedligeholdelse af modersurdejen her: Vedligeholdelse og klargøring af surdej til bagning